انواع شبکه های کامپیوتری:

قراره شبکه کار کنیم، بنابراین یک سری اصطلاحات اولیه را با هم یاد می گیریم. این اصطلاحات شاید زیاد به گوشتان آشنا باشد، اما خواهید دید که تعاریف ما بسیار با هم متفاوت خواهد بود. می دانید که شبکه انواع دارد : 👈 2 حالت اصلی وجود دارد به نام های LAN و WAN

LAN چیست؟

تعاریفی که از LAN به عنوان تقریبا اولین آیتم، در شبکه از آن یاد می شود هیچ وقت تعاریف کاملی نیست. ما باید یک مسافت در نظر بگیریم و مرزی را برای آن مشخص کنیم.

(مثلا تا قبل از این LAN از این جا به بعد WAN)

LAN (Local Area Network) آن شبکه ای است که من براساس دانش و تجهیزاتی که در اختیار دارم، آن را طراحی، پیاده سازی، و به نتیجه می رسانم.

منظور از تجهیزات : تجهیزات نورمی که در بازار وجود دارد (کابل، سوکت، روتر، سوئیچ و… که میتوانم خریداری کنم و شبکه را پیاده سازی کنم.

مرز شبکه LAN کجاست؟

تجهیزات را از بازار خریداری کردم .حال با استفاده از دانش و تجهیزاتی که در اختیار دارم، آن را طراحی، پیاده سازی، و به نتیجه می رسانم.
✔️ یک کلاس با 10 تا سیستم را با هم شبکه می کنم.
✔️ کلاس کناری با 10 تا سیستم هم شبکه و 2 کلاس را به هم می چسبانم.
✔️ کل ساختمان دانشگاه را چه کسی شبکه کرده ؟ من (این هم می شود LAN)
✔️ ساختمان دانشگاه را با 60 متر کابل به بیمارستان کنار دانشگاه وصل میکنم ( این شد 2 ساختمان ) - ساختمان کناری و …
✔️ اصلا از این سر خیابان معالی آباد تا آن سر خیابان معالی آباد را اگر من رفتم بازار(سوئیچ، کابل، سوکت و … خریدم و تمام مغازه ها را شبکه کردم .


LAN

پس چه زمانی می شود WAN (Wide Area Network)؟

غالبا زمانی WAN مطرح می شود که بُعد مسافت پیش می آید. ( بُعد مسافت به چه معنا است؟)
✔️ ببین دوست عزیز مثال می زنیم :
ما یک دفتر در شیراز و یک دفتر هم در تهران داریم و می خواهیم این دو دفتر را به هم وصل کنیم. دانش این کار را داریم، اما توانایی 1000 کیلومتر کابل کشیدن تا تهران را نداریم. اصلا از چه کسی تجهیزات بخرم؟ چه کسی در ایران این تجهیزات را می فروشد؟ (هیچکس). پس چون بُعد مسافت مشکل برای من به وجود آورده و من با وجود دانش متاسفانه امکانات این کار را ندارم، دست به دامن Service Provider مخابرات می شوم. Service Provider از دید ما الی الحساب مخابرات یا PSTN است.

✔️رفتیم پیش مخابرات:
ای مخابرااااات ببین 👀 ، من می خواهم شیراز را به تهران وصل کنم. خودم که نمی تونم ، اما شنیدم تو بسترت کامل است . شنیدم تو Data را می تونی به تهران منتقل کنی . این Data ما را می تونی ببری تهران ؟ من ماهیانه به تو یک شارژ-پول می دهم ، قربون دستت Data من را به تهران برسان. بنابراین این خطی است که اجارش می کنی که بتوانی Data روی آن منتقل کنیم .

👈 WAN شبکه نیست . بستر است .این عبارت اشتباهی است که ما می گوییم شبکه WAN . آن بستری است که از Service Provider اجاره می کنیم که بتوانیم Data روی آن منتقل کنیم و به خاطر اینکه بُعد مسافت پیش آمده و خودمان نمی توانیم آن را به سرانجام برسانیم می شود بستر WAN.

👈 امروز بستر WAN استفاده شد به خاطر بُعد مسافت، اما این بُعد مسافت متراژ ندارد. از همان لحظه اول می گویید این کار من نیست و به سراغ Service Provider مخابرات رفته و بستری را اجاره کنید تا بتوانید Data را رد و بدل کنید.


wan

✔️ با ذکر یک مثال توضیح میدهم که همیشه استفاده از WAN منوط بُعد مسافت نیست.

ساختمان دانشگاه را با 60 متر کابل به بیمارستان کنار دانشگاه وصل میکنیم ( این شد LAN ) - ساختمان کناری و …
اما یک راه دیگر هم وجود داشت که من Data را به بیمارستان برسانم با اینکه از هم فاصله ای ندارند. ما به اینترنت وصل هستیم و آنها هم به اینترنت وصل هستند . بنابراین Data را از طریق اینترنت انتقال می دهیم.
آیا این بستر شما بوده؟ آیا این بستر را اجاره نکردید با اینکه 60 متر بیشتر فاصله نبوده.

👈 بنابراین استفاده از بستر WAN همیشه منوط به بُعد مسافت نیست . اما غالبا این اتفاق می افتد ، مجموعه هایی که به هم نزدیک هستند ریسک اینکه بخواهند Data خود را از طریق بسترهای WAN به یکدیگر برسانند را قبول نمی کنند. وقتی که من با 60 متر کابل میتوانم این کار را انجام بدهم چرا از طریق اینترنت. اما اگر از WAN استفاده کردید ، بستری که بین شما است WAN و شما تشکیل یک Internet Work دادید.

LAN هایی که با بستر WAN به هم متصل می شوند را Internet Work گویند.


Internet Work

MAN چیست؟

البته یک حالت سومی به نام MAN (Metropolitan area network ) وجود دارد . چیزی ما بین LAN و WAN می باشد. تقریبا آن LAN های بزرگی که ما ایجاد می کنیم را MAN می شناسند.

مراحل ساخت شبکه:

نکته بعدی که دوستان ما باید در مورد آن بدانیم، مراحل ساخت شبکه می باشد. یک شبکه برای آنکه به وجود آید :
1 طراحی
2 نصب یا پیاده سازی
3 مدیریت
4 و از همه مهم تر عیب یابی

یک شخصی که می خواهد در دنیای شبکه موفق شود، عیب یابی برای آن مهم است . (فاز چهارم بسیار مهم است).

✔️به عنوان مثال یک دکتر 👨‍⚕️ خوب کیست ؟
کسی که نسخه خوب می نویسد ؟
کسی که مطب خوبی دارد ؟
خیر . آن دکتری که بیماری ها را خوب تشخیص می دهد. به عنوان مثال دل درد داری دکتر فلانی. اصلا طرف شفا است. تو را ببینه میفهمه مشکلت چی است. (عیب یابی آن خوب است ).

✔️ به عنوان مثال نمیدونم تو فامیل داشتید یا نه؟ یک پسر بچه 🧒 کلاس دهمی.
آیا بلد نیست گیم نصب کند ؟ چرا اتفاقا بارها نصب کرده است .
اما چه موقع به تو زنگ می زند؟ وقتی این گیم اجرا نمی شود. الو فلانی من گیم را خریدم، نمیدونم چرا نصب نمیشه.
ببینید آن لحظه ای که گیر می کند یاد تو می افتد، تا الان کجا بودی.

👈 کار ما هم همین است. افراد در اشل کوچک و متوسط شبکه سازی را بلد هستند. طرف می داند اگر من 10 تا کامپیوتر بیارم و با کابل به سوئیچ وصل کنم و به این دستگاه ها IP بدهم ، شبکه می شوند. (این را همه بلد هستند و هیچ وقت برای این کار تو را صدا نمی زنند.) اما تا دیروز از سیستم A به B فلان اتفاق می افتاد، الان نمی افتد. (آن لحظه است که یاد تو می افتد و با شما تماس می گیرد تا مشکلش برطرف شود)

👈 به هر حال سخت ترین و مهم ترین کار برای ما عیب یابی است . البته عیب یاب خوب کسی است که روی 3 مورد اول کاملا مسلط باشد . به عنوان مثال شبکه چگونه طراحی …پیاده سازی شده ؟ آیا ایراد از طراحی می تواند باشد و …